Tiran Island

Ett vanligt utflyktsmål med någon av alla snorklingsbåtar är Tiran Island.
Tiran Island är ett stor Ö som är formad som en halvmåne och som skiljer Röda Havet från Aqababukten. Här ute är det mer än 1800 meter djupt i vattnet.
Tiran Island hittar man cirka 6 kilometer utanför Sinaihalvöns östra kust. Det är en orörd ö vars södra sida är väldigt kuperad och bergig medan den norra sidan är platt och slätt. I öster finns en isolerad lagun med kristallblått alldeles klart vatten som inbjuder till härligt snorklingsstunder.
Det är alltså kring den norra och den östra sidan av Tiran Island man ska försöka bege sig för att få det magiska undervattenslivet som Sharm el Sheikh och Egypten är känt för.
Det finns flera olika korallrev runt om Tiran Island och de kallas för Gordon, Jackson, Thomas och Woodhouse. Dessa korallrev skiljs åt av djupa sprickor som är mellan 40 och 80 meter djupa.

Tiran Island tillhörde Saudiarabien från början men blev uthyrd till Egypten under kriget 1956 för att fungera som en observationsplats för att övervaka passagen av båtar och fartyg i viken.
Många fartyg förstördes dock av starka vindar och strömmar och dålig sikt, vilket har lett till att det finns många vrak kring Tiran Island. Vraken inbjuder i sin tur till fantastiska dyk- och snorlingsplatser.

Som sagt, många företag erbjuder snorklingsutflykter till Tiran Island, och det brukar vara en heldagsutflykt där man på vägen stannar till vid någon fint korallrelv för att titta på alla fina fiskar och koraller för att sedan åka vidare till Tiran. Kring Tiran brukar det också finnas möjlighet att snorkla, och det brukar också vara här som dagens lunch serveras på båten.
Efter lunchen finns det möjlighet att snorkla en stund till, eller bara ta ett svalkande dopp, för att sedan bege sig hemåt igen. På hemfärden stannar båten ytterligare någon gång för lite bad och snorkling.Lägg upp en bild här.
Klicka härSkriv gärna mer information