Turistinformation Sharm el SheikhMed en flygresa på cirka 4 timmar och 30 minuter från Sverige når man ett fantastiskt semester resmål som har massor att erbjuda. Tidsskillnaden är +1 timme från Sverige.
Egypten är ett land som ständigt har fint väder. Det om skiljer årstiderna åt är hur svalt det blir på kvällarna och hur hett det är på dagarna. Åker man till Egypten och Sharm el Sheikh under vinterhalvåret kan man räkna med många varma soltimmar om dagarna och lagom vart badvatten. Däremot får man vara beredd på att kvällarna kan vara lite kyliga, så att packa ner en lite tjockare tröja och ett par långbyxor är inte alls dumt.
Enligt väderprognoserna som de flesta resebolag hänvisar till är det under vintermånaderna december-februari mellan 20 och 25 grader i medeltemperatur om dagarna. Detta kan däremot ändra sig drastiskt. Det kan mycket väl vara upp mot 35 grader under dessa månder också. Däremot är det inte lika heta 35 grader som man kan uppleva om man åker dit under sommarmånaderna Egypten är ju ett ökenland och det märks tydligt på somrarna då det är väldigt hett och torrt i luften.
De flesta resebolag erbjuder resor till Egypten mellan oktober-April just för att det är som mest behaglig temperatur då.

Praktiska tips under din semester

Precis som nästan över allt när man åker utomlands på semester ska man vara försiktig med att dricka kranvattnet. Kranvattnet i Egypten och Sharm el Sheikh kommer från Röda havet. Innan det når ut i vattennätet genomgår det en avsaltning och en filtreringsprocess. Det är inget rent vatten för oss nordbor. Drick alltså inte kranvattnet. Det man rekommenderar är att man köper vatten på flaska. Det finns att köpa överallt. Däremot kan man hålla lite koll på priset. Det kan skilja avsevärt beroende på vart man handlar. 1.5 liter vatten kan kosta allt från 6 LE till 25 LE. Känner man sig lite extra känslig mot bakterier och har lätt för att bli dålig i magen bör man inte heller borsta tänderna i kranvattnet. Det är alltså inte rent.

Turistvisum

Från flygplatsen i Sharm el Sheikh tar det mellan 20-45 minuter att ta sig till de olika hotellen, helt beroende på vart man valt att bo. Naama Bay som är ett väldigt populärt resmål ligger endast 20 minter med buss från hotellet.
För att, som nordisk medborgare, få komma in i Egypten krävs det att man har ett visum. Detta får man direkt på flygplatsen när man har landat och består helt enkelt av ett frimärke som klistras fast i passet. Har man däremot barn som är under 2 år brukar man få betala cirka 20 USD vid ankomsten.

Apotek

Skulle man råka ut för något som kräver ett apotek till exempel förkylning, myggbett, magsjuka, feber osv, behöver man inte leta länge. Apotek finns överallt. Ibland finns det till och med flera apotek på samma gata. Här kan man utan problem hitta det man behöver. Det är bara att förklara för apotekaren så ger han dig det du är i behov av.
Många som åker till Egypten är rädda för att bli magsjuka av olika anledningar. Det sägs att det är deras pengar som gör att man bli magsjuk, då de är så skitiga. För att förebygga detta är det jättebra att bära runt på en liten flaska handsprit/handgel. Så fort man har haft kontakt med pengar bör man tvätta händerna i handsprit.
Skulle man trots det bli dålig i magen finns det jättebra tabletter att köpa på apoteket. Efter ett dygn är magen precis som den ska.
Vill man vara ännu mer förebyggande finns det även receptfria tabletter här hemma i Sverige att köpa som är förebyggande.

Under vintermånaderna januari och februari är det så kallad myggperiod. Det kan då vara skönt att ha någon form av myggmedel till hands. Även detta hittar man på Apoteket.
Myggmedel och handsprit kan man dock även hitta i ett vanligt supermarket till ett mycket billigare pris. Så håll ögonen öppna.

Dricks

Dricks är något man ständigt tänker på i Egypten verkar det som. Var och varannan människa som jobbar med någon form av serviceyrke förväntar sig dricks när personen i fråga utfört något tjänst. Många som jobbar inom service är beroende av dricks. Man brukar ge dricks på restauranger, till bärare, piccolos, städpersonal på hotellet och busschauförrer på utfärder.
En vanlig tjänst som egyptierna för det mesta erbjuder på sina hotell är just att någon bär upp ditt bagage till ditt rum när du checkat in och även hämtar det och bär ner det till receptionen när det är dags att checka ut. Ett riktmärke brukar vara att man ger 5 LE per väska som bäraren bär upp till rummet.
Är det i början på semestern är det inte säkert att man har så små sedlar att ge då man inte har hunnit växla till mindre ännu. Då brukar det gå bra att ge personalen den valutan man själv har. För att i slutet på semestern när man åker hem kunna växla sina överblivna egyptiska pengar till svenska igen. En märklig men fungerande metod.
På restauranger är det skäligt att lägga 10% av notans belogg i dricks till servitören. Fast bara om det inte står att en viss serviceavgift ingår. I de flesta fall lägger restaurangen på 12% i service och 10% i skatter på notan. Är det tillagt finns det inget skäl att lägga dricks, om man inte är utomordenligt nöjd med servicen och maten så klart.

Transport i Sharm el Sheikh

Att ta sig runt i Sharm el Sheikh är väldigt lätt. Antingen väljer man att åka billigt, och tar då en minibuss, eller så åker man bekvämt och tar då en taxi istället.
Minibussar hittar man i princip var som helst. Dessa kör i skyttetrafik mellan de olika delarna av Sharm el Sheikh hela dagarna och är billiga. Det kostar mellan 1-3 LE oavsett hur långt man åker. Ställ dig bara vid vägen och vinka på en buss så stannar den. När det är dags att hoppa av ropar du till chauffören som då stannar vid en lämplig plats. Betalningen gör du precis innan du kliver av, antingen till den som kör eller till hans medhjälpare som då sitter brevid. Tänk på att alltid ha jämna pengar då de inte brukar växla på bussen.
Taxi är som sagt ett annat alternativ för att ta sig runt i Sharm el Sheikh. Det kostar lite mer, men det är fortfarande billigt om man jämför med hur mycket det kostar här hemma i Sverige. Det finns hur många taxibilar som helst och de går att få tag på överallt. Innan du hoppar in i taxbiligen och åker iväg är det viktigt att du har gjort upp om priset. Se till så att priset gäller per bil och inte per person. Det kan annars lätt bli väldigt dyrt.
På kvällen kostar det lite extra att åka taxi. Man får nästan räkna med 10LE extra per resa.Lägg upp en bild här.
Klicka här

Användarnas information om Praktisk Information
att åka utflykt till pyramiderna
skapades 08/20/11 21:59:50


Skriv gärna mer information